Pannenkoekenplant love...

De pannenkoekenplant, oftewel de Pilea Peperomioides, komt van origine uit China. Doordat de Pilea alleen in Scandinavië werd gekweekt, was het een paar jaar geleden moeilijk om dit plantje ergens te vinden. Dat kun je je nu toch niet meer voorstellen, de Pilea komt iedere dag voorbij op Instagram, in de woonbladen en in ieder tuincentrum kun je de plant nu kopen voor een paar euro.

Ondanks dat hij niet meer zo bijzonder is, vind ik hem nog steeds geweldig met zijn groene blaadjes, die op kleine pannenkoeken lijken. Mijn eerste pannenkoekenplant kocht ik zo'n drie jaar geleden en ik was gelijk fan. Inmiddels heeft mijn pannenkoekenplant al heel veel babies gekregen. In iedere kamer van ons huis vind je er wel één en ook bij familie en vrienden zijn ze terug te vinden.  Want hoe leuk is het om zo'n klein plantje cadeau te geven in een leuk potje?

Je kunt me dus gerust een echte pannenkoekenplant fan noemen. Ik moet wel eerlijk bekennen dat dat ook komt omdat het een van de eerste planten was, die niet binnen twee weken zielig in zijn potje hing😊water, te weinig water, te veel zon, te weinig zon... pfff om moedeloos van te worden. Want ook al staat mijn huis nu vol met mooie exemplaren, ik was bar en bar slecht in het goed houden van planten.

Het pannenkoekenplantje is een super makkelijke plant in onderhoud, 1 of 2x per week water geven is voldoende. Zorg er voor dat de grond niet uitdroogt en dat de plant op een zonnige lichte plaats in huis staat. En op een dag zul je dan de kleine pannenkoekenplantjes naast de moederplant zien groeien en dan kun je gaan stekken! Ik krijg geregeld vragen hoe dit nu in zijn werk gaat. Het is echt heel eenvoudig: 

                                                                          Stappenplan

Zorg ervoor dat het stekje groot genoeg is, dat is echt heel belangrijk. Ik kijk altijd naar het aantal blaadjes. Als het babyplantje ongeveer 5 blaadjes heeft, kun je het stekje weghalen bij de moederplant. 

Graaf voorzichtig het stekje uit, pas op dat je de worteltjes niet beschadigd. Snij het stekje voorzichtig los met een schoon, scherp mes. Soms zit deze vergroeid aan de moederplant, wees voorzichtig met het lossnijden.

Zet de stekjes één week in een glas met water en verschoon het water af en toe. Als het stekje voldoende wortels heeft, kan je het poten. Ik laat het stekje goed wortelen zodat ik zeker weet dat het stekje goed kan groeien.

Ik poot de stekjes altijd in gewone potgrond, je kan ook kiezen voor stekgrond, maar dat is dus niet persé nodig.


En nu maar wachten tot je babypannenkoek ook weer stekjes krijgt. Veel plezier met stekken en als je vragen hebt, mag je me altijd mailen!

Liefs,

Renate